Menu mobilne
Publikacje Instytutu Zachodniego

Spór polityczny wokół obsady stanowiska w ekonomicznej Radzie Mędrców

#RadaMędrców #gospodarka #Feld #Altmaier #Scholz

W lutym br. dobiegła końca druga kadencja profesora Larsa Felda, obecnego przewodniczącego istniejącej od 1963 r. Rady Mędrców, najważniejszego gremium doradczego rządu federalnego w zakresie ekonomii. Składa się ona z pięciu członków wybieranych na pięć lat z możliwością przedłużenia kadencji.

Profesor L. Feld jest znanym i cenionym ekspertem w zakresie Społecznej Gospodarki Rynkowej oraz ordoliberalizmu. O przedłużenie jego kadencji wystąpił minister Gospodarki Peter Altmaier (CDU), na co nie wyraził zgody minister Finansów Olaf Scholz (SPD). Uważa się, że krytyczny stosunek L. Felda do luzowania hamulca zadłużenia jest główną przyczyną braku akceptacji ze strony SPD. O. Scholz zaproponował z kolei na tę funkcję kandydatury prezydenta Niemieckiego Instytutu Badań Gospodarczych (DIW) profesora Marcela Fratzschera lub profesora ekonomii Jensa Südekuma z Uniwersytetu w Düsseldorfie. Stronom nie udało się wypracować kompromisu i w efekcie stanowisko pozostaje nieobsadzone, a Rada będzie funkcjonowała w czteroosobowym składzie.

Spór ten świadczy o istniejącym w obecnej koalicji konflikcie w odniesieniu do polityki zrównoważonego budżetu, która stanowiła niemiecką markę również w ramach struktur unijnych. Swoją dezaprobatę wobec odrzucenia propozycji przedłużenia kadencji L. Felda wyraził na Twitterze przewodniczący CDU Armin Laschet, zarzucając O. Scholzowi arogancję i ignorancję w środku pandemii oraz nazywając go na spotkaniu frakcji CDU „aparatczykiem SPD”. Friedrich Merz, który przegrał w styczniu z A. Laschetem w wyborach na stanowisko przewodniczącego CDU, kąśliwie skomentował całą sprawę, stwierdzając, że w okresie największego powojennego kryzysu CDU nie zdołała utrzymać w rządowym gremium doradczym swojego najważniejszego doradcy ekonomicznego.

W środowisku ekonomistów debata obserwowana jest z niepokojem. To upolitycznienie zagraża bowiem reputacji gremium. W przeszłości powołanie do Rady Mędrców stanowiło akt nobilitacji i uznania dla przedstawianej ekspertyzy naukowej, obecnie powstaje wrażenie, że decyduje zgodność z linią ideologiczną partii. (JS)

3 marca 2021

Laschet: SPD legt „Arroganz und Ignoranz” an den Tag. Koalitionsstreit um den Sachverständigenrat weitet sich aus/Bedauern über Abgang von Lars Feld, „Frankfurter Allgemeine Zeitung” 24.02.2021, s. 15.

Lars Feld muss den Sachverständigenrat verlassen. Union und SPD können sich nicht auf eine weitere Amtszeit f[r den Vorsitzenden einigen. Weiter als Vierer-Rat, „Frankfurter Allgemeine Zeitung” 23.02.2021, s. 15.

Instytut Zachodni w Poznaniu

ul. Mostowa 27 A